XUFEX Orzech tygrysi standard 8-12 mm
Orzechy tygrysie - prawdziwy smakołyk w karpiowym menu. Wszędzie tam gdzie karpie znają orzechy tygrysie jest to jedna z najskuteczniejszych przynęt. Przygotowanie orzechów nie jest skomplikowane , a jak to zrobić patrz niżej. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów stanowią nie tylko smaczny kąsek, ale również pożywny substytut diety. Ponadto zawierają do 20% tłuszczu, białko, ok. 28% skrobi, 14% cukru.
Dlaczego Karpie uwielbiają orzechy ?
Orzech Tygrysi jest wysoce energetyczny produkt ze względu na zawartość skrobi i złożonych cukrów oraz bogaty w aminokwasy niezbędne dla organizmu. Jego skład ma również właściwości przeciwbiegunkowe, trawienne i zwiększa odporność układu odpornościowego. Gdy karp posmakuje orzecha, już go nie odpuści i będzie pozostawał w łowisku, aż do ostatniej sztuki! Świetna przynęta na lato , gdyż karp przebywa większe odległości w poszukiwaniu pokarmu a co za tym idzie - potrzebuje ENERGI ! Trzeba przyznać, że nie tylko skład zachęca karpie do ich spożywania, ale również nieregularny kształt, przypominający naturalne pożywienie.
Jakie Orzech Tygrysi niesie korzyści żywieniowe ?
Tigernut został uznany przez różne europejskie badania jako zdrowy produkt o szerokiej gamie korzystnych właściwości dla organizmu. Jego spożycie wiąże się z zapobieganiem chorobom sercowo-naczyniowym i krążenia, a także zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka, ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego i innych tłuszczów wielonienasyconych, a także witamin E i C.
Jak przygotować orzechy tygrysie ?
Orzechy przez ostatnie lata pokazują swoją skuteczność, jednak aby je stosować, trzeba pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu. Źle przygotowane orzechy mogą zaszkodzić nie tylko nam, ale przede wszystkim rybom, a tego z pewnością nie chcemy.
Orzechy można przygotować na kilka sposobów, ale najprostszym z nich jest ich namoczenie, następnie ugotowanie, zasypanie cukrem i odczekanie aż sfermentują. Orzechy wsypujemy do garnka i zalewamy wodą na 72h. Co jakis czas sprawdzamy czy wody nie brakuje, gdyż orzechy w trakcie namaczania "piją" wodę. Po trzech dniach, gdy orzechy dobrze namokną, można zacząć gotować. Jednak zanim to nastąpi zalewewamy je Coca Colą i dosypuję cukier. Orzechy gotuję około godziny, co jakiś czas mieszając, aby cukier się nie przypalił i dobrze rozpuścił. Po godzinie gotowania wsypuje je do wiaderka i dolewam Coca Coli tak, aby były mocno zalane oraz dosypuję trochę cukru. Takie orzechy odstawiamy na kilka dni ( tak przygotowane mogą stać nawet kilka miesięcy ) by ostygły i rozpoczął się proces fermentacji.